دشت خربس که دنباله رشته کوه های زاگرس است و به وسیله تخلیه ماسه ها و گرداب ها از حفره های سنگ ساخته شده است، در زمان های قدیم محل رفت و آمد کشتی رانان بوده است. ولی امروزه کامل ویران شده و فقط یک گورستان با قبرهایی از دوران قبل از اسلام و بعد از اسلام و یک برکه در پای دهانه غارها از آن باقی مانذه است. این برکه یک طاق گهواره ای هم دارد که نشان دهنده قدمت آن از زمان "ساسانیان" است.
مطلب پیشنهادی: عجایب و شگفتی های ایران را بشناسید
ساختار و معماری غارهای خربس
غارهای خربس که از داخل به هم پیوسته اند، تعداد زیادی دهلیز و تالار و اتاق (در ابعاد 4 در 5/5) و همینطور چشمه ها و روزنه های زیادی دارد که رو به شمال و جنوب قرار دارند و حضور انسان ها را در این محل تایید می کنند.
شکل دیوارها و سقف مسطح تالار هم نشان دهنده وجود انسان های گذشته در غار است. دشت خربس تا زمان "ساسانیان" محلی آباد بوده و افرادی در آن زندگی می کرده اند.
امروزه هم هنرمندان و سنگتراشان، برای آنکه هنر و زندگی مردم در دوران باستان را نشان دهند، طرح هایی بسیار زیبا و رمز آلود روی دالان های سمت راست غار تراشیده اند.
افسانه ها و باورهایی درباره غارهای خربس
این چهار غار، متعلق به دوره مادها هستند و به دلیل قرارگیری آن در بلندی و ارتفاع 20-30 متری آنها، عده ای از محققین معتقدند اینجا نیایشگاه پیروان "آیین میترا" بوده است که در آن مراسم مذهبی ویژه ای برای بزرگداشت درگذشتگانشان برگزار می کرده اند. البته عده ای هم معتقدند اینجا پناهگاهی برای مردم بی دفاعی بوده است که در این دشت ها زندگی می کرده اند و از یورش دزدان دریایی یا ایلغارها به غارها پناه می آورده اند.
مطلب پیشنهادی: عجایب و دیدنی های جزیره قشم را بشناسید
غارهای خربس پناهگاه خفاش های در حال انقراض
نسلی از خفاش های در حال انقراض که به "دم موشی" معروف اند، در حفره های پایینی غارهای خربس زندگی می کنند و مشغول زاد و ولد هستند که برای طرفداران محیط زیست خبر خوبی است. همچنین یک جفت "عقاب ماهیگیر" که در دنیا بسیار کمیاب و پرطرفدار هستند، بالای دهانه غار لانه ساخته و زندگی می کنند. این دو مورد باعث شده که این غارها از نظر زیست محیطی هم جالب توجه باشند.
بهترین زمان برای سفر به غارهای خربس
اگر با خواندن این متن تصمیم گرفته اید به این مکان جالب و هیجان انگیز سفر کنید، در مرحله اول زمان سفر را در نظر داشته باشید. جزیره قشم و روستای خربس، هوایی گرم و خشک دارند که باعث می شود اوایل پاییز و بهار، بهترین فصل برای دیدار از این مکان باشد.
مطلب پیشنهادی: دره ستارگان یکی از عجایب قشم
مسیر دسترسی به غارهای خربس
بعد از رسیدن به شهر قشم، وارد جاده قشم به درگهان شوید و پانزده کیلومتر جلو بروید تا در سمت راست یکی از جالب ترین نقاط جزیره قشم را ببینید.
بعد از رسیدن به جزیره قشم، اگر با ماشین شخصی سفر کرده اید کار سختی در پیش ندارید. اما اگر با وسایل عمومی تا جزیره آمده اید، می توانید با پرداخت هزینه ای حدود بیست هزار تومان از تورهای عمومی که هر روز در جزیره برقرار است استفاده کنید. هزینه ورودی غارهای خربس هم 500 تومان است.