در کشورهای اروپایی جشن سال نو تلفیقی از سنت های قدیمی هر کشور و رسم های جدید تر است. در ادامه مراسم خاص تعدادی از این کشور ها را می خوانیم، با مپگرد همراه باشید.
مطلب پیشنهادی: مراسم سال نو در کشورهای آمریکای جنوبی چطور است؟
جشن ها و مراسم سال نو بریتانیایی (British)
روش جشن گرفتن سال نو بریتانیایی (British) بازتابی از سنت، فرهنگ و عادت هایی است که مردم بریتانیا (Britain) آن را دنبال می کنند. با اینکه در دنیای مدرن امروز، هر چیزی حتی جشن ها و فستیوال ها، خود را با پیشرفت دنیای امروز همراه می کنند، در مورد برگزاری جشن سال نو در بریتانیا (Britain) می توانیم استثنا قائل شویم.
موضوع این نیست که بریتانیا (British) از سازگاری با تغییرات در شیوه جشن گرفتن سر باز می زنند، بلکه بیشتر دوست دارند اطمینان داشته باشند که به آیین و سنت هایشان، حتی در شرایط متغیر، کاملا وفادار باقی می مانند و مراسم سال نو نمونه ای از همین فکر است.
در بریتانیا (Britain) روز اول ژانویه را (اولین روز از اولین ماه در تقویم مسیحی) جشن می گیرند. مراسم جشن بریتانیایی ها سرشار از انرژی، شادی، ذوق و هیجان است و در عین حال از سنت های پر بارشان هم بهره برده است. شاید این بخشی از همان باور انگلیسی ها باشد که دوست دارند هر چیزی را با افکار مثبت و باور به لذت بردن از زمان حال، تلفیق کنند.
مراسم سال نو در بریتانیا (Britain)
آماده سازی و برنامه ریزی جشن سال نو از مدت زیادی قبل از روز اصلی شروع می شود. طبق سنت، مراسم سال نو در بریتانیا (Britain) از شب سال نو یعنی شب 31 دسامبر سال قدیم، شروع می شود و تا غروب روز سال نو یعنی روز اول ژانویه ادامه دارد. یکی از رسم هایی که در جشن های امروزی آن ها خیلی مهم است، رسم آتش بازی است که حتی در سال های اخیر گسترده تر هم شده است.
به محض به صدا در آمدن زنگ های کلیسا در ساعت 12 نیمه شب، آتش بازی شروع می شود و مردم هم، چه در خانه، چه در خیابان یا مهمانی ها، یکدیگر را در آغوش می گیرند و برای هم آرزوی شادی در سال حدید می کنند. همچنین برای خانواده و دوستان نزدیک تر، هدیه، کارت تبریک، گل، کیک و شمع می فرستند.
در بخش ادینبورگ (Edinburgh)، اسکاتلند (Scotland) مهمانی خیلی بزرگی برپا می شود که از خیابان پرینس (Prince’s Street) شروع می شود و تا رویال مایل (Royal Mile) ادامه پیدا می کند و در پایان به قلعه ادینبورگ (Edinburgh Castle) می رسد. البته در این جشن همه افراد اجازه شرکت کردن ندارند.
حتما بخوانید: فلسفه و آیین کریسمس (Christmas) | میلاد مسیح
مراسم سال نو در انگلستان (England)
در انگلستان (England) رسم است که در لحظه ای که زنگ های کلیسا در ساعت 12 شب به صدا در می آیند، هر خانواده در پشتی خانه خود را باز می کند. به این شکل آن ها با سال قدیم خداحافظی می کنند. بعد از آن جوانی با موهای تیره که ترجیحا زیبا هم هست، از در اصلی خانه با سبدی از نمک، شمع و نان، وارد می شود. این سنت قدیمی به باور انگلیسی ها باعث خوش شانسی در سال جدید می شود: " نان نمادی از فراوانی غذا، نمک نمادی از فراوانی پول و شمع برای گرمای بیشتر در سال نو."
در کنار این ها هر کس باید همراه خود یک غریبه بیاورد. البته بهتر است این غریبه با موهای بلوند یا قرمز نباشد، چون معتقدند باعث بد شانسی می شود. این رسم علاوه بر اینکه در انگلستان (England) اجرا می شود، در اسکاتلند (Scotland) هم جدی گرفته می شود.
مراسم سال نو در اسکاتلند (Scotland) و ولز (Wales)
در اسکاتلند (Scotland)، به سال نو "هاگمنی (Hogmanay)" می گویند. این کلمه از نام نوعی کیک بلوط گرفته شده است، که در شب سال نو بین بچه های کوچک پخش می کنند. در ولز (Wales) به شب سال نو "نوس گالان (Nos Galan)" و به روز اول سال جدید "دید کالان (Dydd Calan)" می گویند.
روز اول سال نو، بچه ها صبح اول وقت از خواب بیدار می شوند و در حالی که آواز های مخصوص سال نو را می خوانند به سراغ همسایه ها می روند. همسایه ها هم از روی لطف و محبت به آنها سکه، کوکی، "مینس پای (mince pie)"، سیب و خوراکی های دیگر می دهند، این برنامه تا ظهر طول می کشد.
جشن ها و مراسم سال نو اتریشی (Austrian)
برای اتریشی ها (Austrian) جشن سال نو، روز اول ژانویه است. از سال 1691 که پاپ اینوسنت دوازدهم (Pope Innocent XII) رسما روز اول ژانویه را به عنوان روز اول سال اعلام کرد، اتریشی ها (Austrian) هر سال در این روز، جشن سال نو را با شور و اشتیاق برپا می کنند. در اتریش (Austria) گاهی این روز را با نام "سیلوسترابند (Silvesterabend)" هم می شناسند که اشاره ای است به قدیس معروفی به نام "سنت سیلوستر (Saint Sylvester)".
مراسم سال نو در اتریش (Austria) با استایل خاص و متفاوتی انجام می شود، به طوری که به ندرت در نقاط دیگر، مشابه آن را می توان پیدا کرد. سنت های مراسم سال نو اتریشی ها (Austrian) شامل آماده کردن تنگی از نوشیدنی قرمز است که با شکر و دارچین مخلوط می کنند و به "سنت سیلوستر (Saint Sylvester)" تقدیم می کنند. از دیگر آیین های اتریشی ها (Austrian) می توان به مراسم آتش بازی اشاره کرد که آن را نشانه ای از دور شدن نیرو های بد و انرژی های منفی گذشته می دانند. با این کار آن ها می خواهند در سال جدید همه چیز مثبت و خوشایند باشد.
شام شب پیش از شروع سال نو هم از دیگر رسم های مهم اتریش (Austria) است. شام شب سال نو معمولا شامل گوشت خوک است، چون فکر می کنند باعث خوش اقبالی می شود. در کنار غذای مخصوصی که از گوشت بچه خوک درست می شود، انواع خوراکی ها و مواد غذایی دیگر هم در وعده شام سال نو وجود دارد. خوردنی هایی مثل انواع بیسکوییت و شکلات، کیک فاج (Fudge)، آبنبات شکر افرا (Maple sugar)، مارسپان یا همان خمیر بادام (Marzipan) را به شکل خوک در میاورند. بعد از اینکه غذای اصلی به شیوه سنتی آن خورده شد نوبت بستنی با طعم نعناع می رسد که به عنوان دسر سرو می شود.
در صبح سال نو، مردم در مکان های مشخصی دور هم جمع می شوند، بچه ها هم از کنار خانه همسایه ها آواز خوان عبور می کنند و از آن ها دیدن می کنند. این روز ها پر از مهمانی ها و جشن های مختلف است و همینطور مراسم مذهبی هم برگزار می شود. در روز سال نو کمی سرب مذاب را داخل سطلی از آب سرد می ریزند و بر اساس شکلی که درست کرده برای کسی که سرب را ریخته پیشگویی هایی درباره سال جدیدش می کنند. مثلا اگر شکل سرب شبیه یک زن پیر باشد، به این معنی است که ممکن است اتفاق شومی رخ بدهد.
هر سال در شهر وین (Vienna)، اپرایی از اشتراوس (Straus) به نام "فلیدرماس (Die Fledermaus)"، در شب پیش از سال نو و اولین روز از سال نو اجرا می شود. این اپرا در بین مردم محبوبیت زیادی دارد، حتی در سایر کشورهای دنیا. هر سال افراد زیادی از نقاط دور و نزدیک به وین می آیند تا این اپرا را ببینند. این اجرا با همراهی اجرایی از تمام کارهای اشتراوس (Straus) توسط ارکستر فیلارمونیک وین (Vienna Philharmonic) به صحنه می رود.
حتما بخوانید: 10 جاذبه برتر گردشگری اتریش (Austria)
جشن ها و مراسم سال نو در برلین (Berlin)
برلین (Berlin) پایتخت آلمان (Germany)، یکی از بهترین نقاط روی کره زمین است که می شود مراسم سال نو را در آن گذراند. شاید لحظه هایی که می توان در این زمان در برلین (Berlin) تجربه کرد از خاطره انگیز ترین و مسحور کننده ترین لحظات زندگی باشد. برای اهالی برلین (Berlin) این روزها از مهم ترین روزهای سال محسوب می شوند و هر کدام از آن ها تمام تلاش خود را می کنند تا بزرگترین و بهترین جشن سال نو را در کل دنیا برگزار کنند و ثابت کنند که چه شهر غنی، پویا و سرشار از سنت ها و فرهنگ گرانبهایی دارند.
جشن سال نو برلین (Berlin) در فضای آزاد
از مشخصه های جشن سال نو در برلین (Berlin) همین جشنی است که در فضای باز می گیرند که در نوع خود بزرگترین مهمانی در کل دنیاست. این مراسم در محل دروازه براندنبرگ (Brandenburg Gate)، از مهمترین شاخصه های تاریخی و امروزی آلمان (Germany) و برلین (Berlin)، برگزار می شود. بیش از یک میلیون نفر از هر گوشه دنیا به برلین (Berlin) می آیند تا شاهد این مراسم خیره کننده و منحصر به فرد باشند. این مهمانی بزرگ به قدری سرشار از شور و هیجان است که با هیچ مهمانی در هیچ نقطه از جهان قابل مقایسه نیست.
سایر مراسم سال نو در برلین (Berlin)
جدا از این مهمانی با شکوه در دروازه براندنبرگ (Brandenburg Gate) تقریبا همه بارها، هتل ها، رستوران ها و کلوپ ها برای سال نو مهمانی های مخصوص به خود را دارند. این جشن ها یک روز قبل از شب سال نو شروع می شوند و تا طلوع صبح روز اول سال جدید هم ادامه پیدا می کنند. در بخش هایی از شهر هم نوازنده ها، خواننده ها، شعبده باز ها، رقاص ها، گروه های موسیقی راک یا پاپ در حال اجراهای مختلف هستند.
در جشن های برلین (Bertin) هم، آتش بازی های تماشایی فراموش نمی شود بلکه تدارک نمایش آتش بازی، از روزها قبل شروع می شود. اهالی برلین (Berlin) معتقدند مهمانی ها را باید به شدت جشن گرفت و در هر فرصتی که پیدا می کنند سعی می کنند این موضوع را ثابت کنند. در چشن روزهای سال نو آن ها می نوشند، می رقصند، آواز می خوانند و سر و صدا می کنند تا با سال قدیم خداحافظی کنند و سال جدید را با شادی و هیجان آغاز کنند.
بزرگترین جشن سال نو در برلین (Berlin)
این جشن در پاریسر پلاتس (Pariser Platz)، رو به روی دروازه برندنبرگ (Brandenburg Gate) برگزار می شود. مراسم در فضایی است به طول دو کیلومتر، شامل تعداد زیادی صحنه اجرا، زمین رقص و بار که در فواصل مناسب نسبت به هم قرار گرفته اند. مهمانی در ساعت 6:30 عصر قبل از سال نو شروع می شود و تا ساعاتی از صبح سال جدید ادامه دارد. از سرتاسر دنیا آشپز های برجسته ای به این مکان می آیند تا در جشنواره غذا شرکت کنند و البته از مهمانی هم لذت ببرند.
جشن ها و مراسم سال نو در ایتالیا (Italy)
هر کس در نزدیکی سال نو از کشور زیبای ایتالیا (Italy) دیدن کند، حتما مشتاق است که در مراسم سال نو در این کشور شرکت کند. در ایتالیا، هر بخشی از کشور آیین خاص خود را برای جشن گرفتن دارد. در ونیز (Venice)، رم (Rome)، ناپل (Naples) و فلورانس (Florence) خیلی از مردم هنوز با سنت های قدیم جشن سال نو را برگزار می کنند. جشن ها حدود سه روز برپا است و مردم دور هم جمع می شوند و شام می خورند و به هم هدیه می دهند.
جشن سال نو در ایتالیا (Italy) که به نام "کالندز ژانویه (January Kalends)" (رومی ها برای روزهای ماه خود اسم جداگانه داشتند و کالندز نام روز اول ماه است) هم شناخته می شود، هر سال با شادی زیادی برپا می شود. آن ها خانه ها و حتی محل کار خود را با نورها و گیاهان تزئینی، تزیین می کنند.
بیشتر بخوانید: شهرهای توریستی و مکان های معروف شمال ایتالیا (Italy)
در روزهای سال نو ایتالیایی ها لباس های نو می پوشند و از اطرافیان نزدیک هدیه می گیرند و به آن ها هدیه می دهند. در این کشور رسم هدیه دادن و هدیه گرفتن خیلی مهم است. آنها دقت زیادی در خرید کادو برای عزیزانشان به کار می برند. گزینه های معمول ایتالیایی ها در خرید هدیه که خوش یمن به نظر می رسد، انواع شیرینی، شیشه های عسل، طلا یا نقره، پول، سکه و آباژور است.
علاوه بر این هر کدام از این هدیه ها معمولا ویژگی خاصی هم دارند که باعث می شود ایتالیایی ها رسم هدیه دادن و هدیه گرفتن را خیلی دوست داشته باشند، مثلا عسل نشانه ای از مهربانی و صلح، طلا و نقره نشانه ای از ثروت و آباژور و لامپ نشانه ای از روشنایی در سال جدید است. رسم جالب دیگری که ایتالیایی ها دارند، پوشیدن لباس های زیر به رنگ قرمز است.
غذاهای خوش یمن سال نو در ایتالیا (Italy)
در ایتالیا غذاها در همه جشن ها نقش مهمی ایفا می کنند. آیین غذا خوردن در شب سال نو از هر منطقه به منطقه دیگر تفاوت دارد اما بعضی از بخش های مهم آن ثابت است. مثلا در تمام ایتالیا (Italy) به عنوان نمادی از موفقیت و امید، کیک یا نان شیرین سرو می شود.
از نظر مردم ایتالیا (Italy)، انواع عدس خوش شانسی می آورد و به همین دلیل حتما در وعده غذای سال نو از عدس استفاده می کنند. در کنار آن لوبیا چشم بلبلی هم استفاده می شود که معتقدند سمبل ثروت است. از گوشت خوک و سوسیس های چرب هم به عنوان نشانه ای از کیف پر پول در غذاهایشان استفاده می کنند.
بیشتر بخوانید: جاذبه های گردشگری ایتالیا (Italy)