تفاوت ویزا و پاسپورت
ویزا و پاسپورت هر دو مدارکی هستند که برای سفر به خارج از ایران به آنها احتیاج دارید، اما گاهی بعضی افراد آنها را با هم اشتباه می گیرند.
- در واقع پاسپورت سندی است که هویت شما را نشان می دهد و مشخص می کند تبعه کدام کشور هستید و در کشوری صادر می شود که در آنجا متولد شده اید، اما ویزای توریستی یا ویزای تجاری توسط کشوری صادر می شود که قصد سفر به آن را دارید و نشان دهنده اجازه حضور شما در آن کشور است.
- پاسپورت شما معمولا از زمانی که صادر می شود تا پنچ سال اعتبار دارد، اما ویزا موقتی است و مدت زمان اعتبار ویزای مسافرتی یا کاری شما به کشور مقصد و دلیل سفر شما بستگی دارد.
- پاسپورت سندی مثل شناسنامه است اما ویزا معمولا به صورت یک برچسب یا مهر در خود پاسپورت درج می شود و یا در کاغذی جدا به آن وصل می شود.
نکاتی درباره اخذ ویزا
ویزا توسط سفارت یا کنسولگری کشور مقصد که در ایران قرار دارد، صادر می شود که برای دریافت آن به چند نکته باید توجه کنید.
- برای درخواست ویزا، پاسپورت شما باید حداقل 6 ماه اعتبار داشته باشد.
- بعضی از کشورها در ایران چند کنسولگری دارند که در این صورت می توانید به نزدیکترین کنسولگری به محل زندگیتان مراجعه کنید.
- رسیدگی به روند بررسی درخواست ویزا مدتی طول می کشد، پس بهتر است پیگیری آن را به روزهای پایانی و نزدیک به سفرتان نیاندازید.
- نوع ویزای شما بسته به کشور مقصد و نوع سفر شما بستگی دارد که در ادامه توضیح داده می شود.
مطلب پیشنهادی: راهنمای کامل اخذ ویزای شینگن
انواع ویزا بر اساس نوع سفر
در کشورهای مختلف دسته بندی های مختلفی برای انواع ویزا وجود دارد، که معمولا بر اساس هدف شما از سفر به چند دسته تقسیم می شوند.
ویزای ترانزیت یا عبوری
ویزای ترانزیت زمانی صادر می شود که شما قصد دارید از یک کشور عبور کنید تا به مقصد نهایی خود برسید و مدت زمان آن بسته به طول مسیر در کشور واسط، از چند ساعت تا 10 روز متغیر است و معمولا افرادی مثل رانندگان، قایق های ماهیگیری و … از آن استفاده می کنند.
ویزا یا روادید کوتاه مدت
تعداد زیادی از کشورها به دلایل مختلف ویزاهای مسافرتی و گردشگری که برای اقامت کوتاه مدت هستند را به گروه های مختلف دسته بندی می کنند. برای مثال:
-
ویزای توریستی یا روادید گردشگری (Tourist Visa)
روادید مسافرتی یکی از پرمتقاضی ترین و معمول ترین انواع ویزا است که برای مدت زمانی محدود به منظور سفر و گشت و گذار در کشور مورد نظر صادر می شود و با آن مجاز به تحصیل یا کار در کشور مورد نظر نیستید.
-
ویزای اختصاصی (Private Visa)
روادید اختصاصی به ویزایی گفته می شود که از طریق ارسال دعوتنامه از طرف یکی از شهروندان قانونی کشور مقصد، برای بازدید صادر می شود.
-
ویزای پزشکی یا درمانی (Visa for Medical Reasons)
این نوع روادید برای بیمارانی است که برای ادامه درمان و معالجه به کشور مقصد سفر می کنند.
-
ویزای تجاری یا ویزای کاری (Business Visa)
روادید کاری یا بازرگانی به منظور سفر به قصد تجارت و همکاری با شرکت های خارجی صادر می شود.
-
ویزای کار و تعطیلات یا ویزای تبادل فرهنگی (Cultural Exchange Visa / Working Holiday Visa)
ویزای کار در سفر و تعطیلات که معمولا توسط افراد اهل سفر و جهانگردی استفاده می شود در مواردی خاص برای کار در سفر به هدف تامین بخشی از هزینه های سفر صادر می شود که هدف آن تبادل فرهنگ بین کشورهای امضا کننده تفاهم نامه و تشویق افراد به سفر است.
-
ویزای زیارتی (Pilgrimage Visa)
روادید زیارتی برای سفر به کشورهایی مثل عربستان و عراق و به منظور سفرهای مذهبی و انجام اعمال مذهبی صادر می شود، مثل ویزای حج و ویزای اربعین.
ویزا یا روادید بلند مدت
ویزاهای بلند مدت نسبت به روادید کوتاه مدت، مدت زمان بیشتری اعتبار دارند و با ویزای اقامت دائم فرق دارند. انواع ویزاهای درازمدت:
-
ویزای تحصیلی (Student Visa)
ویزای تحصیلی برای ادامه تحصیل دانشجویان در کشور مورد نظر برای مدت زمانی مشخص صادر می شود. ویزای تحقیقاتی (Research Visa) هم زیر مجموعه روادید تحصیلی به حساب می آید.
-
ویزای کار موقت (Temporary Worker Visa)
دریافت ویزای کار موقت کمی مشکل است اما مدت زمان اعتبار آن از ویزای تجاری و بیزینسی بیشتر است. ویزای خبرنگاری (Journalist Visa) هم زیرمجموعه روادید کار موقت به حساب می آید.
-
ویزای اقامت (Residence Visa)
ویزای اقامت برای اقامتی طولانی در کشور مقصد صادر می شود و با ویزای اقامت دائم فرق دارد.
ویزای مهاجرتی
ویزای مهاجرتی برای افرادی است که به قصد تغییر محل زندگی خود مهاجرت می کنند و قصد دارند در آن کشور زندگی کنند. ازدواج با یکی از شهروندان قانونی کشور مقصد (ویزای ازدواج) هم جز روادید مهاجرتی به حساب می آید.
ویزای رسمی
ویزای رسمی یا روادید دیپلماتیک (Official Visa) مخصوص مقامات رسمی کشور و افرادی است که برای ماموریت های دیپلماتیک به خارج از کشور سفر می کنند.
مطلب پیشنهادی: شرایط و مدارک لازم برای صدور ویزای شینگن همراه با نکات کلیدی
انواع ویزا بر اساس تعداد ورود و خروج
این نوع ویزا از نظر تعداد دفعاتی که می توان به کشور مقصد وارد و خارج شد، دسته بندی می شوند.
-
ویزای ترانزیت فرودگاهی یا صفر بار ورود (Airport Transit Visa)
از ویزای ترانزیت فرودگاهی زمانی استفاده می شود که برای رسیدن به کشور مقصد، مجبورید در کشور دیگری پرواز خود را عوض کنید و برای پروازهای با توقف کوتاه یا طولانی استفاده می شود، البته برای همه این مدل پروازها و کشورها نیاز نیست.
دارندگان این نوع ویزا حتی برای چند لحظه هم اجازه ندارند از فرودگاه خارج شوند و تنها می توانند از هواپیما پیاده شوند و از سالن ترانزیت برای سوار شدن به هواپیما بعدی استفاده کنند.
-
ویزای یکبار ورود یا سینگل (Single Visa)
با ویزای سینگل شما تنها یکبار می توانید وارد کشور مقصد شوید و یکبار از آن خارج شوید، حتی اگر از نظر مدت زمان اعتبار داشته باشد.
-
ویزای دوبار ورود یا دابل (Double Visa)
با ویزای دوبار ورود می توانید تا زمانی که ویزا اعتبار دارد، دوبار به کشور مقصد وارد شوید و دوبار از آن خارج شوید.
-
ویزای چندبار ورود یا مولتیپل (Multiple Visa)
با داشتن ویزای مالتیپل می توانید تا زمانی که اعتبار دارد، چندین بار به کشور مقصد وارد و از آن خارج شوید.
مطلب پیشنهادی: انواع ویزای شینگن را بشناسید
انواع ویزا بر اساس روش درخواست ویزا
کشورهای مختلف بر اساس مراحل صدور ویزا و مکانی که ویزا را صادر می کنند به گروه های دیگری تقسیم می شوند:
-
کشورهای بدون نیاز به اخذ ویزا
کشورهای معاف از ویزا کشورهایی هستند که برای سفر به آنها نیاز به هیچ گونه ویزایی نیست. مثل ترکیه، ارمنستان و ...
-
کشورهایی که قبل از سفر به آنها باید برای ویزا اقدام کرد
به عنوان یک شهروند ایرانی برای سفر به بیشتر کشورهای جهان، نیاز است قبل از سفر، برای درخواست ویزا اقدام کنید. برای این کار می توانید به سایت سفارت آن کشور مراجعه کنید، لیست مدارک مورد نیاز آن را تهیه کنید و بعد برای دریافت وقت سفارت اقدام کنید.
-
ویزای فرودگاهی یا ویزا در زمان ورود به کشور مقصد (Visa on Arrival)
ویزای فرودگاهی برای کشورهایی است که نیاز نیست قبل از سفر به آنها برای درخواست ویزا بصورت حضوری اقدام کنید و ویزای آن در فرودگاه مقصد یا در مرز آنها صادر می شود و بصورت مهر یا برچسب در پاسپورت شما درج می شود.
بعضی از این کشورها به مدارک دیگری هم نیاز دارند که بهتر است قبل از سفر به آنها کامل تحقیق کنید.
-
ویزای الکترونیکی (e-Visa)
برای صدور ویزای الکترونیکی، اطلاعات شما از طریق شماره پاسپورت یا گذرنامه شما دریافت می شود و تمام مراحل آن بصورت اینترنتی انجام می شود و البته تا قبل از سفر هیچ مهر یا برچسبی در گذرنامه شما درج نمی شود.
مطلب پیشنهادی: نکاتی درباره مدت اعتبار ویزای شینگن و مراحل بررسی و صدور آن
مدارک مشترک مورد نیاز برای درخواست ویزا
مدارک مورد نیاز برای اخذ ویزای کشورهای مختلف گاهی متفاوت است ولی تعدادی از آنها برای درخواست ویزا بین همه کشورها مشترک هستند. مثل:
- پاسپورت یا گذرنامه با حداقل 6 ماه اعتبار
- تکمیل فرم تقاضای ویزا
- مدارک مالی (پرینت گردش مالی 3 ماه یا 6 ماه اخیر)
- عکس
- مدارک شغلی (جواز کسب و کار یا گواهی اشتغال به کار یا تحصیل)
- پرینت بلیط رفت و برگشت به کشور مقصد
- واچر هتل رزرو شده در کشور مقصد
- بیمه مسافرتی
مطلب پیشنهادی: راهنمای خرید بلیط ارزان هواپیما (پرواز) برای سفرهای خارجی
چطور برای درخواست ویزا اقدام کنیم؟
گرفتن وقت سفارت و مراجعه حضوری برای مصاحبه و گرفتن ویزا
درخواست ویزا از طریق آژانس های مسافرتی (ویزای بعضی از کشورها مثل دبی و سنگاپور فقط از طریق آژانس های مسافرتی امکانپذیر است)
درخواست ویزا به صورت آنلاین و از طریق سایت (ویزای کشورهایی مثل استرالیا و نیوزیلند فقط از طریق آنلاین امکانپذیر است)
مطلب پیشنهادی: سفرنامه ها و تجربیات دیگران را بخوانید
در صورت گم شدن پاسپورت چه باید کرد؟
در صورتی که گذرنامه یا ویزای شما در کشور مقصد گم شد، بهترین کار تماس با نزدیکترین سفارتخانه ایران در آن کشور است. با توجه به سیاست های کشور صادر کننده ویزا، ممکن است به شما اجازه ادامه سفر تا زمانی که ویزای شما اعتبار دارد، داده شود.
چطور برای تمدید ویزا اقدام کنیم؟
در بعضی از کشورها اگر شما در حال سفر هستید و مدت زمان ویزای شما رو به پایان است و علاقه دارید به سفرتان ادامه دهید می توانید ویزای خود را تمدید کنید. در بعضی از کشورها این کار خیلی ساده است اما در بعضی کشورها سخت و نیاز است مامورین پلیس و مرزبانی آنها را قانع کنید.
البته این موضوع را در نظر بگیرید در صورت تمدید ویزا، احتمال اینکه دفعه بعد که قصد داشتید دوباره ویزای آن کشور را بگیرید به شما سخت گرفته شود، زیاد است. در صورتی که بیشتر از مدت زمان اعتبار ویزای خود در کشور مقصد بمانید، زمان خروج از آن کشور ناچار هستید جریمه پرداخت کنید و احتمالا یا یک مدت اجازه سفر به آن کشور را نخواهید داشت.
مطلب پیشنهادی: عکس های شگفت انگیز گردشگران در سفر
اگر سوال دیگری درباره ویزا دارید که اینجا به آن اشاره نشد می توانید در قسمت نظرات بنویسید، تا به آن جواب داده شود.