مطلب پیشنهادی: راهنمای خرید تجهیزات کوهنوردی و طبیعت گردی
سیستم پوشش لایه ای بطور کلی متکی بر سه لایه اصلی است:
لایه اول (Base Layer) یا (Underwear Layer) برای خشک و تمیز نگه داشتن بدن
لایه دوم (Middle Layer) یا (Insulating Layer) برای حفظ گرما و تامین دمای مناسب بدن
لایه سوم (Outer Layer) یا (Shell Layer) برای محافظت از باد و باران و برف
در بعضی سیستم های لایه ای تعداد این لایه ها به 5 لایه افزایش پیدا می کند که تفاوت آن در لایه میانی یا گرمایشی است که به دو لایه ضد باد و گرمایشی و لایه خارجی که به دو لایه سافت شل و هارد شل تفکیک می شود تا قابلیت انعطاف بیشتری را در فصل سرما ایجاد کند.
به طور کلی در فصل تابستان از سه لایه و در فصل زمستان تا 5 لایه هم تقسیم می شود.
انتخاب نوع و جنس پوشاک مناسب برای لایه های مختلف
لایه زیرین (بیس یا فانکشن لایر) (Base Layer)
همانطور که گفته شد این لایه مستقیم با پوست بدن در ارتباط است و وظیفه آن انتقال رطوبت ناشی از تعریق بدن به خارج از لباس است.
در مدل ها حرفه ای تر و گرانتر خاصیت ضد باکتری و ضد میکروبی هم به آن اضافه شده تا اگر مدت طولانی امکان حمام کردن برای کوهنورد امکان پذیر نبود از بروز بیماری جلوگیری شود.
جنس لباس های بیس مناسب لایه زیرین (Base Layer)
جنس لباس های بیس تابستانی معمولا ترکیبی از نخ پلی استر است و در نوع زمستانی از پشم یا ابریشم مصنوعی
نکاتی درباره خرید لباس های بیس یا لایه زیرین (Base Layer)
- از نکات اصلی لباس بیس لایر جذب بودن یا استرچ بودن آن است تا به شما آزادی عمل بدهد.
- پیراهن و شلوار لایه اول (Base Layer) در دو مدل زمستانی و تابستانی تولید می شود که با توجه به نیازتان باید تهیه کنید. چون در نوع تابستانی آن خاصیت گرمایشی وجود ندارد اما در نوع لباس بیس زمستانی که معمولا از پشم مصنوعی هست خاصیت گرمایشی در نظر گرفته شده است.
لایه میانی (لایه عایق) (Middle layer)
وظیفه لایه میانی یا مید لایر حفظ دمای بدن در حد مطلوب و جلوگیری از خارج شدن آن است به همین علت به آن لایه گرمایی (Insulation) می گویند و معمولا یک لایه و در موارادی که هوا خیلی سرد هست دو لایه استفاده می شود و لایه دوم می تواند بدون آستین باشد.
جنس لباس های لایه میانی یا لایه عایق (Middle Layer)
جنس لباس های لایه میانی یا لایه عایق بسته به اینکه قرار است در حال فعالیت از آن استفاده شود (یعنی در حال کوهنوردی یا دوچرخه سواری) یا در حال استراحت (یعنی در حال کمپینگ و استراحت) متفاوت است.
لایه میانی ممکن است یک یا چند لایه لباس از جنس الیاف مصنوعی و یا پر باشد.
اگر در طول روز فعالیت دارید (پیاده روی یا...) باید پوشاکی از جنس پشم مصنوعی انتخاب کنید تا در حال فعالیت که بدن گرم می شود، گرمای آن را نگه دارد اما اگه توقف کنید کم کم احساس سرما به شما دست خواهد داد به همین دلیل به این نوع لباس لایه فعال (Active Layer) می گویند یعنی پوشاک مناسب زمان فعالیت.
اما اگر قصد انجام فعالیتی ندارید یا قرار است کمپ کنید یا در چادر استراحت کنید جنس پوشاک لایه میانی شما باید از الیاف یا پر باشد.
هر جا لباس به عنوان لایه میانی عنوان شد منظور همان لایه فعال یا اکتیو لایر (Active Layer) است و باید جنس آن از پشم مصنوعی باشد و هر جا به عنوان لایه عایق (Insulation) منظور همان پوشاک پر یا الیاف است.
نکته: به این نکته توجه کنید که اگر قصد شب مانی در چادر و کمپینگ دارید، حتی اگر چند لایه لباس پشم مصنوعی هم به عنوان لایه میانی روی هم بپوشید، بعد از مدتی کم کم احساس سرما می کنید، پس بهترین انتخاب برای همچین موقعیتی استفاده از لباس و جورابی از جنس پر است.
لایه بیرونی (Outer Layer) یا شل لایر (Shell Layer)
وظیفه لایه بیرونی یا شل لایر حفظ بدن در مقابل باد، باران و برف است و علاوه بر خاصیت ضد آب و باد بودن باید بتواند رطوبت داخل بدن را به خارج منتقل کند تا بدن خشک بماند، به این عمل اصطلاحا "تنفس" می گویند.
لایه بیرونی از دو لایه اصلی سافت شل (Soft Shell) که به عنوان عایق به کار رفته و از پوشش های قبلی در مقابل سرما، رطوبت، باد و… محافظت می کند و هارد شل (Hard Shell) که فقط خاصیت ضد باد و باران دارد و وظیفه محافظت در برابر باد و باران را به عهده دارد، تشکیل شده است.
گتر، کاپشن و شلوار ضد آب و ضد باد لایه بیرونی از پوشاک ضروری برای برنامه های زمستانی است.
جنس لباس های لایه بیرونی (Outer Layer)
جنس لایه سافت شل یا نرم لایه بیرونی معمولا از پشم مصنوعی اما بسیار مقاوم در برابر باد و رطوبت است و جنس لایه هارد شل یا سخت لایه بیرونی از نوعی پلاستیک که اصطلاحا به پارچه چسبانده یا لمینت شده هم معروف است و صدر درصد ضد آب و ضد باد است.
از آنجایی که لایه نرم خاصیت گرمایی بالایی دارد می توانید لایه میانی را حذف کنید و تنها با لایه بیش و لایه خارجی (نرم و سخت) فعالیت زمستانی خود را انجام دهید.
مطلب پیشنهادی: راهنمای خرید تجهیزات سفر
اگر سوالی دارید در بخش کامنت بنویسید تا به این مطلب اضافه شود.