از آنجایی که اکثر گردشگران و مسافران با انواع اقامتگاه ها آشنایی ندارند و تنها هتل ها و مهمانسراها را می شناسند، در بیشتر مواقع مجبور می شوند هزینه های زیادی را برای محل اقامت خود پرداخت کنند.
با مپگرد همراه باشید تا با انواع اقامتگاه ها و امکاناتشان آشنا شوید.
1) هتل (Hotel)
هتلها رایجترین محل اقامت هستند که با توجه به کاربردشان انواع مختلف دارند و خدمات مختلفی را ارائه می کنند.
درجه و تعداد ستارههای یک هتل که از ۱ تا ۵ ستاره درجه بندی میشود به عوامل زیادی بستگی دارد و معمولا قوانین رتبهبندی در هر کشوری متفاوت است.
هتلها معمولا مناسب کسانی هستند که دو نفری یا به تعداد زوج سفر میکنند، چون در صورتی که تنها سفر کنند، مجبور هستند هزینه یک اتاق را به ازای دو نفر پرداخت کنند.
امکانات هتلها
معمولا در بیشتر هتلها بدون در نظر گرفتن تعداد ستارههایشان، سرویس صبحانه و اینترنت ارائه میشود و بقیه موارد به تعداد ستارههای آنها بستگی دارد.
نوع صبحانه هتلها انواع مختلفی دارد که در مطلب "معرفی انواع صبحانه در هتلها" کامل معرفی شدهاند.
2) بوتیک هتل (Boutique Hotels)
تفاوت هتل با بوتیک هتل در طراحی خاص آنهاست. معمولا در همه عناصر داخلی بوتیک هتل ها، دکوراسیون، مبلمان، نقاشی ها، منوی غذا و … از تم مشخص و ی لوکسی استفاده می کنند.
معمولا بوتیک هتل ها در خیابان های اصلی شهر یا در ساختمان های قدیمی که بازسازی شده اند احداث می شوند و هر کدام از آنها امکانات خاصی را به مسافران خود ارائه می دهند.
بوتیک هتل ها از هتل های معمولی کوچک تر هستند و مناسب کسانی است که تمایل دارند اقامت خود را در محل متفاوتی تجربه کنند.
3) هتل آپارتمان (Apartment Hotel)
هتل آپارتمان ها، آپارتمان هایی هستند که از هتل ها امکانات کمتری دارند، دنج تر و شخصی تر هستند و برای اقامت های طولانی تر مناسب تر و به صرفه تر هستند.
هتل آپارتمان ها امکاناتی مثل رستوران را ندارند و شما می توانید در آشپزخانه آپارتمانتان آشپزی کنید.
4) هتل پانسیون (Hotel Pension)
پانسیون ها معمولا در وسط شهر قرار دارند و از چندین اتاق، یک سالن غذاخوری و یک سالن تلویزیون تشکیل شده اند و برای اقامت های طولانی مناسب هستند چون معمولا به صورت ماهانه و سالانه اجاره داده می شوند.
سال غذاخوری پانسیون ها کوچک هستند و تنها به ساکنین آن سرویس می دهند و معمولا برای سرو غذا و یا ورودی به ساختمان، ساعت و مقررات خاصی وجود دارد.
مطلب پیشنهادی: ساختمان های معروف جهان را بشناسید
5) متل (Motel)
متل ها اقامتگاه های خارج از شهر و در حاشیه کمربندی ها هستند که مختص راننده هایی است که از رانندگی خسته شده اند و دنبال محلی برای استراحت هستند.
متل ها به شکل اتاق هایی کنار هم هستند که می توانید با موتور یا ماشینتان وارد شوید و آن را جلوی در اتاقتان پارک کنید.
امکانات متل ها
در هر اتاق یک متل علاوه بر سرویس بهداشتی، تلویزیون، یخچال و امکانات تهیه چای و قهوه وجود دارد.
معمولا در اطراف متل ها سوپر مارکت، رستوران و پمپ بنزین وجود دارد تا مسافران بتوانند موارد مورد نیاز خود را تهیه کنند.
6) ویلا (Villas)
ویلاها اقامتگاه های کوتاه مدتی هستند که معمولا در خارج از شهر و یا در باغ ها قرار دارند و دارای حیاط و استخر و یا محوطه باز هستند.
7) مهمانسرا (Guest House)
مهمانسرا ها نوعی اقامتگاه ارزان هستند که امکانات محدودی دارند و معمولا دارای سرویس بهداشتی، حمام و آشپزخانه کوچک و مشترک هستند.
امکانات مهمانسرا ها
مهمانسرا ها امکانات زیادی ندارند و معمولا همه چیز آنها به جز اتاق، مشترک هستند.
8) هاستل (Hostel)
هاستل یک فضای اشتراکی است که هر تخت آن به یک نفر اجاره داده می شود، اگرچه در میتوانید یک اتاق یک یا دو نفره را هم به تنهایی اجاره کنید.
در هاستل ها آشپزخانه، سرویس بهداشتی و حمام خارج از اتاق ها قرار دارند و معمولا یک فضای اشتراکی برای نشستن، تبادل نظر و آشنایی مسافران با یکدیگر در نظر گرفته می شود.
معمولا آشپزخانه هاستل ها همه وسایل مورد نیاز برای پخت و یا گرم کردن غذا در اختیارتان قرار می دهد که همین موضوع میتواند باعث کم شدن هزینه های شما در سفر شود.
هاستلها مناسب کسانی هستند که یا بودجه سفرشان کم است و یا تنها سفر میکنند و میخواهند فقط هزینه یک تخت را پرداخت کنند.
چند سالی است که در شهرهایی مثل تهران، اصفهان، کرمانشاه و … هم هاستل هایی برای گردشگران خارجی و مسافران ایرانی راه اندازی شده است.
امکانات هاستل ها
معمولا همه هاستلها اینترنت رایگان دارند و در بعضی از آنها میتوانید تخت را با صبحانه و یا بدون صبحانه رزرو کنید.
9) زائرسرا
زائرسرها واحدهای اقامتی هستند که در شهرهای زیارتی ساخته می شوند و گاهی وابسته به ادارت و سازمان های خاصی هستند.
امکانات زائرسراها
معمولا زائرسراها فقط امکانات خواب و آشپزخانه مشترک دارند و کاملا می توانند متفاوت از هم باشند.
10) هتل های تفریحی یا ریزورت ها (Resort Hotels)
هتل های تفریحی یا ریزورت ها معمولا در کوهستان ها، جزیره ها و سواحل خارج از شهر قرار دارند و شامل امکاناتی مثل زمین گلف، ورزش های آبی و انواع زمین های بازی هستند.
ریزورت ها با هدف تفریح و سرگرمی مسافران ایجاد شده اند و معمولا در اطراف آنها همه امکاناتی مثل انواع فروشگاه ها قرار دارد تا شما را از رفتن به شهر بی نیاز کنند.
ریزورت هتل ها مکانی ایده آل برای گذراندن تعطیلات هستند.
نمونه ای از ریزورت ها را می توانید در مقاصد ترکیه مثل کوش آداسی و آنتالیا ببینید.
مطلب پیشنهادی: خانه اسرارآمیز اوروگون ورتکس | جایی که قوانین فیزیک در آن بی معنی است
11) مالکیت زمانی یا مالکیت تعطیلات (Timeshare)
در اقامت از نوع مالکیت زمانی، گردشگر اتاق یا سوئیت یک هتل را در طول یک سال به مدت مشخصی از قبل اجاره می کند (مثلا به مدت 14 روز در یک سال) و هر زمان که تمایل داشت در همان سال استفاده می کند یا به شخص دیگری اجاره می دهد.
مثلا می تواند یک هفته در طول تابستان از آن استفاده کند و یک هفته در طول زمستان. این نوع اقامت هنوز در ایران وجود ندارد.
امکانات اقامتگاه ها با مالکیت زمانی
این نوع اقامتگاه ها می توانند مثل هتل ها امکانات مختلفی داشته باشند و با آنها تفاوتی ندارند.
12) اقامتگاه بوم گردی یا اکو کمپ (Ecolodge)
اقامتگاه های بوم گردی اقامتگاه هایی مبتنی بر طبیعت هستند که در آنها فلسفه اکوتوریسم رعایت شده باشد.
اقامتگاه های بومگردی با معماری و از جنس مصالح همان منطقه ساخته شده اند و در ساخت آنها از موارد غیر بومی استفاده نمی شود.
در اکو کمپ ها غذاهای محلی همان منطقه سرو می شود و از ساکنین همان منطقه در اداره آنجا کمک می گیرند تا انتقال تجربیات فرهنگی هم انجام شود.
در واقع اقامتگاه های بومگردی با هدف کمک و افزایش درآمد بومیان یک منطقه راه اندازی شدند و باید اصول اولیه زیست محیطی را رعایت کنند.
13) خانه روستایی یا ییلاقی (Cottages)
خانه های روستایی یا ییلاقی اقامتگاه های فصلی هستند که در روستاها و ارتفاعات قرار دارند و معمولاً در فصل های خاصی از سال در آنها اقامت می کنند و امکانات زیادی ندارند.
14) کمپ و چادر (Camp)
کمپ به مجموعه ای از چادرها که در کنار هم برپا شده اند گفته می شود که معمولا در دل طبیعت و به منظور تجربه ای متفاوت ایجاد شده اند.
برای کمپینگ نیاز به تجهیزات مناسب طبیعت گردی است و برای این منظور باید چادرهای مناسب، کیسه خواب ها و امکانات مورد نیاز را تهیه کرد.
15) شَله یا کلبه چوبی (Chalet)
شله به کلبه های چوبی گفته می شود که معمولا در کوهستان ها ساخته می شوند و از اولین نمونه های آن می توان به شله های رشته کوه های آلپ اشاره کرد.
شله ها مناسب کسانی است که در زمستان ها برای اسکی و یا در فصل های دیگر برای کوهنوردی و طبیعت گردی به کوهستان ها سفر می کنند.
از نمونه شله های ایران می توان یه کلبه هایی در نزدیکی پیست اسکی شمشک و دیزین اشاره کرد.
مطلب پیشنهادی: معروفترین پیست های اسکی ایران را بشناسید
16) تخت و صبحانه (Bed & Breakfast)
تختخواب و صبحانه یک روش اقامتی ارزان در اروپا و آمریکا است که معمولا صاحبخانه یک یا دو اتاق از خانه اش را در اختیار مسافرین قرار می دهد و میزبان صبحانه آنها هم است.
این روش مناسب کسانی است که هم با بودجه محدود سفر می کنند و هم دوست دارند با شیوه زندگی مردم محلی آشنا شوند.
ایر بی ان بی (Airbnb) سایتی است که شما به شما این امکان را می دهد تا از افراد بومی سراسر جهان یک اتاق یا کل خانه را برای جای خواب و صبحانه رزرو کنید.
17) خانه گنبدی (Dome)
خانه های گنبدی اتاق هایی در دل طبیعت هستند که سقفشان شیشه ای و به شکل گنبد است و از داخل آنها می توان آسمان را تماشا کرد.
هدف از ساختن خانه های گنبدی، هماهنگی با طبیعت، تجربه تماشای آسمان پر ستاره، شفق قطبی و … است و معمولا توسط بعضی از هتل های لوکس ساخته می شوند.
18) هتل های خاص و عجیب (Exotic Hotels)
هتل های خاص و عجیب به هتلهایی گفته میشود در مکانهای خاصی مثل زیر آب، درون غار، در ارتفاع، روی درخت و… ساخته شده اند و هدفشان ایجاد تجربه ای متفاوت برای مسافران است.
این هتل های خاص قیمت بالایی دارند و تجربه آنها خیلی متفاوت است.
19) هتل کپسول (Capsule Hotel)
هتل های کپسولی که ایده آنها اولین بار در ژاپن اجرا شد، به شکل محفظه های کوچک از جنس پلاستیک یا فایبر گلاس هستند که تنها به اندازه یک نفر جا دارند و مثل لانه کندوی زنبور عسل روی هم چیده شده اند.
هر کدام از این کپسولها مجهز به امکاناتی مثل تلویزیون هستند و برای اقامت های یک شبه و ارزان مناسب هستند.
نمونه ای از این هتل های کپسولی را میتوان در چین و سنگاپور هم دید.
20) کاروان (Caravan)
کاروان ها نوعی اتاقک هستند که به یک وسیله نقلیه مثل ماشین یا موتور وصل می شوند و در داخل خود امکاناتی برای خواب، آشپزی و یا حتی حمام دارند.
کاروان ها نوعی تامین کننده انرژی دارند که می تواند صفحات خورشیدی یا ژنراتور باشد و بسته به سلیقه مالک آن می تواند تجهیزات مختلفی داشته باشد.
این کاروان ها به راحتی قابل جابجایی هستند و در کشورهای اروپایی محل هایی برای پارک و استقرار آنها در نظر گرفته شده است.
مطلب پیشنهادی: راهنمای بازدید از برج العرب | بلندترین هتل جهان